Wednesday, May 2, 2007

Tartu Ülikooli ajaloomuuseum(1976)


Muuseumi püsiekspositsioon annab ülevaate ülikooli ajaloost alates 1632. aastast kuni tänapäevani. Eksponeeritud teadusaparatuur on suure teadusajaloolise väärtusega. Külastaja võib siin näha araabia gloobust XIV sajandist, kullakaalusid aastast 1560, Dollondi pikksilma XVIII sajandist, maagloobust 1804. aastast, rektor Parroti füüsikakabinetti XIX sajandi algusest jne. Samuti saab pilku heita lahkamiskambrisse ja alkeemiku töötuppa.Eksponeeritud on kolme sajandi vältel kasutusel olnud ja ka siin loodud teaduslikku aparatuuri ning laborite sisustust. Kuna ülikoolil olid 19. sajandil tihedad sidemed Lääne-Euroopaga, siis on fondis esindatud paljud tuntud teadusaparatuuri valmistanud firmad - Zeiss, Leitz, Schick (mikroskoobid); Sartorius (kaalud); Askana (mõõteriistad); Dolland(optika); Kohl (laboririistad); Meissner (areomeetrid); Geissler (termomeetrid); Schmidt & Haensch (spektroskoobid) jne. Muuseumi külastaja saab ülevaate siin töötanudväljapaistvatest teadlastest ja teadussaavutustest, üliõpilasorganisatsioonidest, üliõpilaselust.
Morgensterni saalis ja valges saalis korraldatakse sageli kontserte ja pidulikke vastuvõtte. Muuseumis on ka sajakohalinekonverentsisaal.
1976. aastal asutatud muuseum asub 13. sajandil ehitatud Tartu Toomkiriku hoones. Kirik on läbinud mitmeid ehitusperioode ja valmis lõplikul kujul 16. sajandil. 16. sajandi teisel poolel, Liivi sõja päevil jäi kirik hoolduseta ja hakkas lagunema. Seoses ülikooli taasavamisega 1802. a rekonstrueeriti aastatel 1804-1807 ülikooli esimese arhitekti prof. JohanKrause juhtimisel kiriku kooriosa raamatukogu tarbeks. Muuseum kolis sellesse hoonesse 1981. aastal.
Alates 2005.a suvest on huvilistele avatud ka Tartu Toomkiriku tornid. Lisaks kaunile vaatele, mis avaneb toomkiriku kahelt vaateplatvormiltTartule ja tema lähiümbrusele, saavad tornide külastajad tutvuda lähemalt Vana-Liivimaa ühe silmapaistvama tellisgootikaehitisega. Soovitan kõigil külastama minna ja tutvuda kindlasti kõigi väljapanekutega, mis aja möödudes aina huvitavamateks ja tähelepanuväärsemateks muutuvad.

No comments: