Wednesday, May 2, 2007

Karl Ernst von Baer ( 28.02.1792 – 28.11.1876)


Karl Ernst von Baeri loetakse kaasaegse embrüoloogia rajajaks ja tuntud bioloogiks. Õppis Tartu ülikoolis 1810 – 1814 arstiteadust. Töötas Köningsbergis ja Peterburis. Ta sai zooloogia- ja anatoomiaprofessoriks. Embrüoloogias olid tema avastustest erilisel kohal imetajate ja inimese munaraku avastamine. Ta uuris loodet ja sellel avalduvaid tunnuseid. Teda peetakse ka väljapaistvaks geograafiks. Ta uuris niisuguseid vähetuntud alasid nagu Novaja Zemljad, veekogudest Vahemerd, Peipsi järve Läänemerd jt. Baeri seadusena on tuntud tema avastus, et meridiaani suunas voolavad jõed uhuvad põhjapoolkeral rohkem paremat ja lõunapoolkeral vasemat kallast. Sellest tulenebki kumb pool jõeorgudel on järsk, kumb lauge.

Monument avati 1886.aastal , siis kui teadlase surmast möödus 10 aastat. Mälestussamba püstitamise mõtte algatasid Tartu ülikooli professorid. Ja algatasid raha kogumise. Rahad laekusid välismaalt ja venemaa suurematest keskustest. Kahe aasta jooksul koguti 22 000 kuldrubla. Samba projekti saamiseks kuulutati välja võistlus, võitjaks tuli skulptor A. Opekuškin. Kuju valati pronksi Peterburis, ehisaed on tehtud Tartus.
K. E. v. Baer on maetud Tartu Raadi kalmistule. 100. surma-aastapäevaga seoses restaureeriti K. E.v. Baeri haud Raadi kalmistul

No comments: